top of page

Het Nieuwsblad: “Het sop is de kolen echt niet meer waard”

Afhaken van FC Moen maakt duidelijk dat toekomst van provinciaal voetbal in West-Vlaanderen op de helling staat


Met dank aan journalist Koen Verdruye van Het Nieuwsblad. Link naar het artikel vind je hier.


Staat het provinciale voetbal in West-Vlaanderen op losse schroeven? Het valt te vrezen, na de vrijwillige degradatie van eerste naar vierde provinciale van SK Westrozebeke vorig seizoen, de alarmerende geruchten onlangs bij SK Oostnieuwkerke en vooral het slechte nieuws van vorige week bij FC Moen, dat ook een doorstart in vierde wil maken. Is dit toeval of is er toch wel meer aan de hand en is dit slechts het topje van de ijsberg?


“Waar is de tijd dat wij in eerste provinciale speelden tegen clubs zoals Diksmuide, Wervik, Blankenberge, Wielsbeke, Ieper of zelfs Harelbeke”, vraagt Guido Van Engelandt van Sassport Boezinge zich af. “Dat was toch echt wel andere koek. Het is gebeurd dat we 60 punten hadden en nog niet promoveerden, al kan dit ons nu ook weer overkomen. Maar toen daagde er wel nog volk op voor onze wedstrijden en nu echt geen kat meer, helaas ook niet bij ons. Houthulst heeft wel nog wat volk en Zwevegem ook. De kantine is daar naar verluidt het beste café van Zwevegem omdat het elke keer een happening is. Maar het is helaas wel een uitzondering en daarom begrijp ik dat er clubs zijn die er de stekker uit trekken. Wie wil zich nog als medewerker of bestuurder engageren? En de bedragen die betaald worden aan de spelers, zijn absurd en onbetaalbaar geworden.”


Bij veel clubs is het nu al de regel dat er tot 40, 45 of 50 punten betaald wordt en dat er nadien gratis gevoetbald wordt. De motivatie en resultaten gaan zo in veel gevallen snel bergafwaarts.


“Nu wordt er zowat 100 euro per punt betaald, maar ik denk dat we binnen vijf jaar voor 20 euro of zelfs gratis zullen spelen”, zegt Niels Bataille, speler-trainer van SV Bredene. “Ik voorzie dat er dan nog één keer per week zal getraind worden en dat de verplichtingen zullen wegvallen. Echt regionaal spelen kan dan weer een optie zijn, want wie zal nog 100 kilometer gratis en voor niks met de wagen rijden?”


Ook SV Bredene heeft het niet breed. De spelers zijn al maanden niet meer betaald en hoewel intern ook gepleit wordt voor een doorstart, wil voorzitter Gregorio Salhi niet plooien. De kern zwerft intussen uit. Bataille zelf trekt naar Blankenberge. “De voorzitter doet er alles aan om het hoofd boven water te houden, maar vroeger was het allemaal veel simpeler. En wat ze nu van plan zijn met de jeugd, is toch te gek voor woorden? Vroeger had je de U10, de U11 en mocht je nog spelen om te winnen, maar nu mag dat zelfs niet meer.”


FC Moen is naar verluidt financieel nog gezond, maar een gebrek aan medewerkers noopt de club om ermee op te houden in eerste provinciale. Vrijwilligers vinden is al jaren een probleem dat steeds groter lijkt te worden. “Onze afgevaardigde Mario komt elke keer van Oostduinkerke naar Bredene”, weet Bataille. “Mijn papa leerde hem kennen bij KVO en kwam mee met ons, maar zo’n mensen zijn op één hand te tellen.”


Luc Vanthomme was sportief manager bij tal van clubs en vervult die rol nu bij derdeprovincialer FC Poperinge. “Ik zie de toekomst somber in, want het sop is de kolen echt niet meer waard. Sponsors haken af, medewerkers en bestuurders ook, en niemand gaat nog kijken. Als er vijftig mensen zijn, is het veel. En voor wie en voor wat? De spelers zijn overbetaald, gaan maar even de kantine in en zijn meteen weer weg. Hun voetbalgeld is hun tweede inkomen en is nodig om hun huis of auto af te betalen en om op reis te gaan. Als het hun verjaardag is, brengen ze een bak bier mee van thuis, want dat is goedkoper dan even met z’n allen naar de kantine te gaan. Zo ver is het dus al gekomen. De oplossing? Met jongeren uit de eigen regio spelen. Die maken het samen nog plezant, brengen wel nog wat volk mee en het is tenminste betaalbaar.”


Christ Vandevijvere draait al jaren mee als trainer. Vorig seizoen maakte hij het einde mee van SK Westrozebeke in eerste provinciale en nu probeert hij in dezelfde reeks het behoud af te dwingen met Club Roeselare. “Vorige week waren we nog op bezoek bij Moen. Er was niemand voor de ontvangst en enkel iemand voor de kantine. Corona heeft veel kapotgemaakt. Voetbal komt niet meer op de eerste plaats, behalve als het over geld gaat. Voetbal Vlaanderen is ook een grote klucht. Ze namen en nemen de ene na de andere verkeerde beslissing. Er was eerst de heisa rond het vergoedingsplafond van maximaal 4.500 euro per seizoen en nu de discussie over die leeftijden bij de jeugd. En hun eigen diploma’s hebben nul komma nul waarde. Hoeveel trainers hebben het juiste diploma? Niemand valt er over, want de clubs vullen dan maar gewoon de T2 of T3 in als T1. En dan krijg je als reactie dat er geen mensen zijn om dat te controleren. Tja.”


Walter Lava, die actief is bij tweedeprovincialer FC Meulebeke, vertegenwoordigt nog steeds de provincie West-Vlaanderen bij het Departement Competitie van Voetbal Vlaanderen. “Veel clubs hebben boven hun stand geleefd, maar de lidgelden van Voetbal Vlaanderen zijn zeker niet te duur, en al zeker niet als je ze vergelijkt met andere sporten. Het gebrek aan medewerkers, zoals nu in Moen, komt alsmaar vaker voor. Ik had contact met die mensen en ze uitgelegd dat ze over een mogelijke doorstart in vierde provinciale moeten beslissen vóór 15 april. De inschrijvingen moeten dit jaar ook binnen zijn vóór 22 april, ruim voor de start van de eindrondes dus. Dat is vroeger dan in het verleden om zeker te spelen en te weten wie promoveert. Na 15 april wordt er nergens nog een doorstart in vierde provinciale toegestaan en moet je in de reeks starten waarin je bent ingedeeld.”


Toch veel licentieaanvragen


Wevelgem werd twee seizoenen geleden kampioen in eerste provinciale, maar promoveerde niet naar derde afdeling omdat het geen licentie had aangevraagd. Nu is de club dat wel van plan. “Dat hebben we intern eerder al beslist”, zegt gerechtigd correspondent Didier Dekeirel. “In eerste instantie moet je een vijftal basisdocumenten opladen en doorsturen. Dat moet nu gebeuren. Voor het tweede deel is er nog wat tijd.”


Ook Zwevegem, als nieuwkomer knap derde, is bezig met de licentie. “Wij zijn een mooi sportief verhaal aan het schrijven en de structuur van Zwevegem is heel stevig”, zegt trainer Frederik Calu. “Als sportman streef je altijd het hoogste na en op termijn zou Zwevegem zeker niet misstaan in derde afdeling.”


Verrassend is dat ook Heestert van plan is om een licentie aan te vragen. “Wij zijn niet afhankelijk van één persoon zoals bij tal van clubs”, aldus hoofdsponsor Wim De Leeuw. “Wij hebben wel een groot bestuur en zetten de jeugd centraal. Wij werken rond activiteiten en komen altijd onze beloftes na. Geld is minder belangrijk als je doet wat je belooft. In het voetbal zijn loyauteit en vriendschap vaak ver te zoeken, maar als je correct handelt, krijg je die wel. Dat is het geval bij Sparta Heestert.”



bottom of page