Verslag SVW A – Deerlijk

Gepost op 15/04/2018

Er is veel belangstelling voor deze wedstrijd. Een complete Dadizeelse ploeg zou maar al te graag zien dat Deerlijk op zijn bek gaat en zij vooralsnog de titel kunnen pakken om toch maar gespaard te blijven van de loterij die een eindronde toch een beetje is. Het wedstrijdblad is vederlicht met al die jonge gastjes aan onze kant: Dwight en Louis van het jaar 1998 ; Gilles is 19 jaar ; Glenn en Enzo zijn nog een jaartje jonger ; Anton en Juul kijken (figuurlijk dan) net boven de tafel. Jonger zou kinder mishandeling zijn. “Als je goed genoeg zijt, ben je oud genoeg.”  

Het wordt een goede pot voetbal met talrijke kansen voor de vlassers die naar analogie van de laatste wedstrijden gemist worden. Vraag het aan Teo, hij weet wat het is om maanden droog te staan. In de tweede minuut ontsnapt Deerlijk aan een vroege achterstand. En we weten wat dit met een ploeg vermag. Enzo Vanneste, Ferrari voor de vrienden, schiet als een speer weg op rechts, laat zijn directe tegenstander ter plekke en levert de ideale voorzet af om op in te lopen. Louis is er. Rogiers gooit zich met ware doodsverachting in de baan van de bal en kan de nul op het bord houden. Hij rechtvaardigt daarmee zijn reputatie: de op één na beste doelman van de reeks (knipoog naar de onfortuinlijke Wouter die gekwetst toekijkt vanaf de zijlijn).

Op het kwartier noteer ik in mijn calepingske (= nota boekje in het dialect) : Rustig meesterschap voor de vlassers, de bezoekers staan wel stevig te verdedigen maar hun passes komen niet aan. Nooit doen, geen vijf minuten later komen ze op voorsprong. Gilles probeert tegen de achterlijn de bal af te schermen, hopend op een doeltrap. Molisse, ervaren krijger als hij is, ontfutselt hem de bal en zet voor, Bultynck kan van dichtbij scoren. Dwight valt niks te verwijten. Eén kans, een doelpunt. Kunnen we nog een vuist maken? De bezoekers teren op hun voorsprong, mijden alle initiatief en loeren op nog een kans. Die komt er op de counter: Dwight kan de 0-2 voorkomen met een knappe parade maar de hoekschop die erop volgt wordt door De Bosscher achterwaarts binnen gekopt. De bezoekers zijn aan het feest. “Buurman, wat doe je nu?” Hij: “Boeken toe.” Nog in dezelfde minuut lukken we de aansluitingstreffer: Thijs stuurt Louis, voor de gelegenheid op het middenveld, in het straatje. Ditmaal houdt hij het hoofd wel koel, kapt zijn verdediger uit en besluit keihard in doel voor de 1-2. Het zelfverzekerde Deerlijk is van slag en zeer blij dat de rust gehaald wordt met deze stand.

In de tweede helft zien we een onzeker Deerlijk dat slechts éénmaal dreigt. We zijn dan al in minuut vijfentachtig en met man en macht in de aanval de risico’s niet schuwend. Voor de rest is het al paars-wit dat de klok slaat. Een zeer verdienstelijke Enzo snelt er nog maar eens vandoor, zijn uithaal strandt op Rogiers. Dan Louis met een harde knal, naast. De mooiste kans is voor Greg, zijn plaatsballetje is evenwel te simpel om Rogiers te vloeren. Dit voor het eerste kwartier. Er komt een ijzige wind opzetten, donder en bliksem op de achtergrond, de voorbode van een tempeest. En dan gaan de sluizen open, het water valt met bakken uit de lucht. De talrijke supporters schurken tegen elkaar aan, beschutting zoekend tegen de felle windstoten. Het spel verwatert. Deerlijk acteert onzekerder met de minuut. Als Greg ontsnapt en alleen op Rogiers af gaat zien we de gelijkmaker. Hij probeert een verre lob. Een goede keuze, goed uitgevoerd maar geen doelpunt. Het is pompen of verzuipen voor de bezoekers. In het laatste kwartier hebben we nog drie kansen op de gelijkmaker. Jonas Raes kan vrij inkoppen maar doet dit te zwak, een vrijschop van Thijs door
Rogiers uit doel geranseld en een harde uithaal van Greg die strandt in een bos benen.

De bezoekers vechten tegen de klok. Als de referee affluit slaken de mee gereisde supporters een diepe zucht van verlichting. Nog één puntje, volgende week tegen Sparta Heestert. Wie zevenentwintig van de dertig speeldagen aan de kop van de rangschikking staat mag zich een terechte kampioen noemen. Een vroege proficiat.

GVA